Veterinar
zimski-praznici
Ni u ludilu ne vodite psa na doček Nove godine na otvorenom - to psima nije nikakvo zadovoljstvo i uglavnom su na takvim mjestima izloženi nekom vidu neugode

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana često se pojavi problem smještaja kućnog ljubimca. Odlazite li na doček Nove godine, prilično je nezgodno ostaviti psa samoga kod kuće. U toj noći galama je sveopća, pa ako se pas boji zvuka petardi i neobičnih zvukova uopće, vrlo je vjerojatno da će cijelu noć umirati od straha, osobito ako je sam. Postoji li mogućnost, najbolje bi bilo da psa ostavite nekome od rodbine ili prijatelja koje pas dobro poznaje, a koji neće upriličiti vrlo buran doček Nove godine. Doček Nove, za pse je, ustvari, poprilična gnjavaža - puna kuća ljudi, djeca koja uglavnom gnjave i žele vašeg psa po svaku cijenu gladiti, stol prepun mirisnih stvari - sve to izludit će vašeg prijatelja. Naime, on je mnogo sretniji kad je sve uobičajeno i kad se sve odvija svakodnevnom rutinom u kojoj se osjeća sigurno.

Dodatni problem su ostaci odojka i sličnih stvari koje će malo veseliji gost s velikim zadovoljstvom ispod stola spustiti vašem psu. Lakom pas će se natrpati kostiju, a vi ćete prvi dan nove godine provesti kod veterinara. Ako baš morate dati nešto sa stola, neka to bude nekakav suhi keks ili komadić mesa (NE KOSTI!).

Dakle, najbolje bi bilo da u vrijeme blagdanske gužve pas bude zatvoren u nekoj zasebnoj prostoriji, te da ga netko od ukućana svako malo pogleda. Nakon sat ili dva shvatit će da mu je tamo bolje nego u gužvi i najvjerojatnije će odspavati dobar dio novogodišnje noći.

Ukoliko se spremate izbivati na nekoliko dana, rješenje su ili rođaci ili pak hoteli za pse kojih u svakom većem gradu ima nekoliko. Izbor "dog-sittera" ovisi prvenstveno o naravi vašeg psa - neki psi lakše prihvaćaju odlazak u hotel, a neki teže, no prije ili kasnije svi se naviknu. Ni u ludilu ne vodite psa na doček Nove godine na otvorenom - to psima nije nikakvo zadovoljstvo i uglavnom su na takvim mjestima izloženi ovom ili onom vidu neugode.

Novogodišnje slavlje redovito je popraćeno zaglušljivom bukom petardi. Ljudskom uhu ova je buka ponekad nepodnošljiva, pa možete samo zamisliti kako to doživljavaju naši kućni ljubimci. Strah od buke, osobito petardi, pucnjave i groma, posve je normalna reakcija u životinjskom svijetu. Takva reakcija normalno se očituje dahtanjem i vidnim strahom, te pokušajem životinje da se sakrije. No, kod nekih pasa strah može izazvati frenetičnu potrebu za bijegom. Tad uplašena životinja luđački trči po stanu, kopa po parketima, skače na kauč pa s kauča, pokušava grebanjem otvoriti vanjska vrata itd. Ne može se umiriti ni u naručju vlasnika (razumije se, ako se radi o malom psu) jer nagon za bijegom jedan je od najjačih u prirodi uopće. Jasno je da kod takvog ponašanja životinje nastaje šteta na pokućstvu, podovima i vratima i, što je još gore, životinja se može ozlijediti. Takav problem nazivamo fobijom i važno je da ga vlasnik prepozna.

Savjetujte se s vašim veterinarom oko lijekova koje možete dati jako preplašenom psu. Nikako nemojte samoinicijativno davati lijekove za umirenje, jer možete napraviti više štete nego koristi.

U trenutku kad opazite strah najbolje je pokušati prigušiti vanjske zvukove time što ćete zatvoriti prozore i eventualno dati psu nekakav sedativ.
Ponavljam, lijekove nemojte davati sami već isključivo u dogovoru s veterinarom.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com