Veterinar
vlazni-ekcem
Hot spot najčešće viđamo kod pasa s dužom dlakom i to posebno onih s gustom podlakom kao što su labradori i zlatni retriveri, rotwaileri, njemački ovčari te škotski ovčari, newfoundlandi, bernski planinski pas, bernardinac

Ljetno doba za neke naše ljubimce znači češću pojavu kožnih problema.

Ovog puta osvrnut ću se na jedan od najčešćih problema tzv.piotraumatski dermatitis odnosno vlažni ekcem. U stranoj literaturi ovakva vrsta ekcema poznata je pod nazivom "hot spot".

Hot spot ili akutni vlažni dermatitis je upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom. Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si na taj način pokušava ublažiti svrbež ili bol koji su zapravo pravi razlog nastanka hot spota. Jak svrbež ili bol su reakcija organizma na različite štetne agense koji izazovu iritaciju kože. Osim navedenog, moguće je i da se pas počinje grickati ili češati zato jer mu je dosadno, ili pak zato jer je pod stresom.

Hot spot najčešće viđamo kod pasa s dužom dlakom i to posebno onih s gustom podlakom kao što su labradori i zlatni retriveri, rotwaileri, njemački ovčari te škotski ovčari, newfoundlandi, bernski planinski pas, bernardinac. Od manjih pasmina tu su svakako shihtzui. Problem se češće javlja kada je vrijeme toplo i vlažno pa je pretpostavka da nastanku hot spota kumuje i slaba ventilacija krzna. Hot spot je obično okruglog oblika, a lociran je na glavi (zatiljak, tjeme, lice), vratu, iznad kukova, iznad korijena repa te uzduž prsnog koša. To su mjesta koje pas može dohvatiti bilo sa stražnjim šapama ili sa zubima.

Tipična lezija je crvene boje, vlažna i eksudativna u sredini, a okolna koža je crvena. Dlake nema, a rubovi lezije su oštro ograničeni. Ovisno o stupnju svrbeža ili boli koji je potaknuo psa na češanje ili grickanje, hot spot može biti veći ili manji. Nije rijetkost da ih nastane nekoliko na raznim dijelovima tijela i to u samo nekoliko sati. Povećavanje hot spota ponekad je zaista dramatično pa od lezije koja u promjeru ima 1 cm za dva sata može nastati lezija veličine dlana. Ako se ne započne s terapijom, lezije se brzo šire.

Kada jednom nastane,hot spot je vrlo bolan pa ta jaka bol na neki način signalizira psu da je pretjerao s češanjem, no, čim se bol smanji, opet započinje začarani krug.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com