Veterinar

Ako ste udomili štene starije od tri mjeseca, prvo ćemo ga cijepiti protiv bjesnoće i zamoliti vas za strpljenje sa šetnjama dok ne cijepimo i zarazne bolesti

izolacija-steneta

Novi vlasnici pasa, posebno oni koji uzmu sasvim maleno štene, najteže prihvaćaju veterinarske savjete o tzv. "karanteni" u kojoj bi štene trebalo biti dok ne primi dva potrebna cjepiva. To je sasvim razumljivo, jer po nabavi psa svi jedva čekamo da krenemo u šetnje i druženja s drugim psićima, a i naš novi ljubimac je nestrpljiv ukoliko mora boraviti samo u stanu.

Ako ste udomili štene starije od tri mjeseca, prvo ćemo ga cijepiti protiv bjesnoće i zamoliti vas za strpljenje sa šetnjama dok ne cijepimo i zarazne bolesti.

Cijepljenja treba obaviti po programu kojeg preporučuje vaš veterinar, ali se, isto tako, treba pridržavati pravila o svojevrsnoj izolaciji u kojoj vaše štene mora biti neko vrijeme.

Tijekom perioda vakcinacije štene ne bi smjelo biti u kontaktu s drugim psima, kako bismo bili sigurni da neće doći u kontakt s virusima i kako bi ostalo zdravo dok ga ne zaštitimo cjepivima.

Izolacija je potrebna i zato da budemo sigurni da štene koje cijepimo nije u inkubaciji. To je period od kada je, primjerice, bilo u kontaktu s virusom pa do onog trenutka dok se razvije simptomatologija.

Inkubacija je različito duga kod različitih oboljenja, a kod virusnih bolesti protiv kojih cijepimo štenad ona iznosi od 2 do 15 dana. Štene izgleda sasvim zdravo, a cijepljenjem u inkubaciji možemo pogoršati tijek bolesti. Zbog toga je izolacija vrlo važna i ne treba vam padati teško jer vas ionako čeka više od deset godina šetnji s vašim prijateljem.

Za one koji imaju vlastitu okućnicu, to i nije veliki problem jer štene mogu odmah učiti da nuždu obavlja vani. Ukoliko stanujete u zgradi, problem je malo veći. Štene ne smije van pa ste prisiljeni, za početak, priviknuti ga da nuždu obavlja na balkonu, u pijesak ili na novine na određenom mjestu u stanu. Posebno je opasno voditi necijepljeno štene na male zelene površine oko zgrada jer tuda prođe veliki broj pasa tijekom dana, pa je mogućnost zaraze velika. Odete li automobilom na udaljenije mjesto, možete pustiti psića da slobodno trči po travi. Ponekad se upravo zbog ovog perioda izolacije javljaju problemi sa socijalizacijom šteneta. Naime, period između cjepiva poklapa se s periodom kada bi se štene trebalo navikavati na kontakte s drugim psima i ljudima.

Na većim klinikama u svijetu taj je problem riješen organiziranjem "druženja" za štence koji su u izolaciji, no u našim uvjetima to još nije dostupno. Stoga, ipak stavljamo zdravlje na prvo mjesto i sa socijalizacijom krećemo nešto kasnije. Možemo reći i da je najbolje društvo za vaše štene drugo štene iste dobi. Imate li poznanike koji su uzeli štene kada i vi i koje je također u izolaciji, slobodno se možete družiti.

Oko samog procesa i načina socijalizacije šteneta najbolje se posavjetovati sa stručnom osobom koja se bavi odgojem i školovanjem pasa.

Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com