Veterinar
Kako su psi mesožderi, zdravo zubalo za njih je vrlo važno, unatoč činjenici da se kao kućni ljubimci hrane znatno drugačije od njihovih predaka i rođaka koji žive u divljini

psi-i-djeca
Usna šupljina kod pasa vrlo je izložena raznim štetnim utjecajima. Ponekad ozljede uzrokuje žvakanje kostiju (kod pasa). Psi koji su skloni žvakanju grana i drvenih štapova ponekad si raskrvare desni i nepce, a događa se i da se oštar iverak zabije u sluznicu ustiju ili jezika. Oni koji vole nositi i hvatati kamenječesto polome zube i to posebno očnjake. Nošenje i hvatanje kamenja je opasno i stoga što ga pas u žaru igre vrlo lako može progutati. Mace se ponekad i same ozlijede posebno kada imaju upaljene desni ili strano tijelo u ustima.One si, naime, pokušavaju same pomoći tako da prednje šapice guraju u usta. Zbog njihovih oštrih noktiju ozljede pri takvom ponašanju nisu rijetkost.

Osim što se povremeno srećemo s opisanim mehaničkim ozljedama u usnoj šupljini, mnogo češće srećemo se s upalnim procesima na desnima kao i s promjenama na zubima. Kako su psi i mace mesožderi, zdravo zubalo za njih je vrlo važno, unatoč činjenici da se kao kućni ljubimci hrane znatno drugačije od njihovih predaka i rođaka koji žive u divljini.

Odstranjivanje plaka i redovita oralna higijena jest ono što možete učiniti sami kako biste odgodili taloženje zubnog kamenca i upalne procese na desnima. Četkanje zubi najbolja je preventiva, a neće predstavljati nikakav problem ukoliko smo našeg psića na takav postupak privikavali od malena. No, početi s takvim načinom oralne higijene kod odraslog psa, može naići na veliki otpor. Svakako preporučujem pranje zubi kod pasa od samog početka, upravo kako bi se lakše preveniralo cijeli niz problema sa zubima i desnima. Drugi način je mehaničko odstranjivanje plaka različitim grickalicama i dehidriranom hranom koja ima granule posebno oblikovane u tu svrhu, no svakodnevno četkanje je sigurno efektnije.

U ustima se može razviti i mukokela, a to je najčešća bolest žlijezda slinovnica. Radi se o nakupljanju sline u potkožnom tkivu ili u slojevima sluznice ispod jezika, te posljedičnoj reakciji okolnog tkiva na slinu.Glavni uzrok nastanka je trauma kod koje dođe do oštećenja izvodnog kanala žlijezde.

Mukokele ispod jezika nazivamo ranula, a može dovesti do problema pri gutanju i žvakanju hrane kao i do obilnog slinjenja. Ponekad vlasnici sami primijete oteklinu ispod jezika koja izgleda poput prozirnog balona napunjenog tekućinom.Čest uzrok nastanka ranule je strano tijelo u ustima kao što su iverci, riblje kosti i slično. Ponekad takve objekte nađemo unutar vrećice sa slinom kada ju kirurški otvorimo.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com