Veterinar
psi-i-djeca
Odluka o nabavci psa obično dođe nekako sama od sebe. Ponekad na tu zamisao dođu djeca, no njihove želje za psom treba uskladiti s njihovim uzrastom i dobro ih odvagnuti. Svako dijete prije ili kasnije poželi psića ili mačkicu. Tome se ne treba čuditi jer štenci i mačići su zbilja neodoljivi, no imajte na umu da isto tako neodoljivo podsjećaju na plišane igračke, a to nisu ni u kom slučaju. Odluku o nabavci psa mora donijeti cijela obitelj. Niti jedan član obitelji ne smije biti protiv, a isto tako svi bi se trebali barem približno složiti oko odabira pasmine i spola.

Manje dijete se ne može samostalno brinuti o psu i besmisleno je to od njega i očekivati jer pas je prevelika obveza. Malena djeca odnose se prema psu jednako kao prema bilo kojoj drugoj igrački, a osim toga nerijetko su gruba.

Sve će proći bez problema ako ste nabavili psa koji će mirno otrpjeti guranje prstića u uho i povlačenje za rep, no imate li samosvjesnijeg (čitaj: oštrijeg) psa, takva igra može imati ozbiljne posljedice.

Psa i dijete nikad ne smijete ostavljati bez nadzora odrasle osobe. Problem je u tome što dijete ne prepoznaje signale koje mu pas upućuje govorom tijela (često ih ne prepoznaju ni odrasli), kao što je, na primjer, režanje. Kad pas zareži, šalje znak da slijedi ugriz. Ako do toga dođe, dijete će se prestrašiti i postat će nepovjerljivo, pas će to osjetiti i njihov će se uzajamni odnos prekinuti.

Kad se igrate s psom i on nateže neku igračku, on reži zato što hoće uzeti plijen, a ne zato što bi htio svoj plijen prepustiti vama. Možete se igrati na taj način, ali pritom psa treba naučiti da vama prepusti "plijen" uz odgovarajuću nagradu.

Želite li manjem djetetu priuštiti kućnog ljubimca pod svaku cijenu, kupite mu ribicu, pa i ptičicu. U prvih nekoliko razreda osnovne škole samo se može brinuti o zamorcu ili hrčku, a psa preporučujem tek kad pođe u srednju školu.

Imate li srednjoškolca priča je drugačija. Djeca te dobi mogu se samostalno brinuti o psu i prihvatiti takvu odgovornost - naravno, uz pravilno vodstvo od strane roditelja.

Želite li psa, a imate malenu djecu, zapamtite da ga kupujete sebi i da o njemu morate brinuti vi. Dijete može i treba sudjelovati u brizi oko ljubimca i učiti se pravilnom odnosu prema životinjama, a svakako razgovorom treba dijete pripremiti na dolazak živog bića u vašu obitelj.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com