Veterinar
kupnja-psa-od-uzgajivaca
Sa štenetom dobivate kupoprodajni ugovor, koji vas na štošta obvezuje, dobivate i niz besplatnih savjeta i uputa za brigu o štenetu te fotografije mame, tate, stričeva, ujaka, djedova i pradjedova godinama unatrag

Profesionalni uzgajivači pasa vrlo rijetko uzgajaju velik broj pasmina pasa. Većina se bavi samo jednom ili uzgajaju nekoliko sličnih pasmina. Vrhunski uzgajivači kojima je zarada samo nusproizvod uzgoja pasa vrlo često su nedostupni "običnim" ljudima.

Za takve uzgajivače potrebna vam je preporuka, štene se čeka mjesecima, pa i godinama, jer je većina unaprijed rezervirana. Uspijete li doći do te kategorije ljudi, oni će vas vrlo podrobno preispitati o vašim željama i očekivanjima, obitelji, stambenom prostoru pa i financijskoj situaciji. Zapravo, nakon takvog razgovora bit ćete sretni ako vam uopće žele prodati psa, a cijena se smatra potpuno nebitnom. Spremni su dati psa i besplatno ako im se svidite, no isto tako su vas spremni odbiti bez objašnjenja ako im se niste dopali.

Ova priča možda zvuči snobovski, no radi se o skupini ljudi koja svoj uzgoj i svoje štence smatra nekako svojima i nakon što vi kupite štene. Često se na taj način sklapaju prijateljstva među ljudima koja potraju i cijeli život. No, štene kupljeno od vrhunskog uzgajivača sigurno ima valjanu rodovnicu i možete biti sigurni da ga nećete dobiti prije 8 tjedana starosti kao i da je očišćeno od nametnika i cijepljeno.

Sa štenetom dobivate kupoprodajni ugovor, koji vas na štošta obvezuje, dobivate i niz besplatnih savjeta i uputa za brigu o štenetu te fotografije mame, tate, stričeva, ujaka, djedova i pradjedova godinama unatrag.

Želite li psa koji će ujedno biti i uspješan izložbeni pas, takav uzgajivač neće vam prodati štene mlađe od 6 mjeseci, već mladog psa na kojem su vidljive sve njegove vanjske i karakterne osobine (oba su testisa već spuštena u skrotum, došlo je do izmjene mliječnih zuba, vidi se je li pas plah ili karakterno stabilan).

Pretpostavlja se da ako kupujete psa na ovaj način točno znate što želite. Prije kupovine psa svakako se posavjetujte sa stručnom osobom. Jer, zapamtite, pas nije automobil koji ćete zamijeniti nakon jedne godine. To je živo biće, budući član vaše obitelji o kojem ćete se brinuti jedno ili dva naredna desetljeća.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"