Veterinar
lismanioza
Liječenje je vrlo dugotrajno, ponekad i doživotno jer iako dođe do kliničkog poboljšanja, pri prekidu terapije može doći do ponovnog razmnožavanja nametnika i razvoja bolesti

Lišaniozu uzrokuje protozoa iz koljena Leishmania, a prenose ih komarci iz roda Phlebotomus. Posljednjih godina ovo oboljenje postaje sve veći problem i u javnom zdravstvu jer nametnik uzrokuje oboljenje i u ljudi.

U našoj zemlji lišmanioze najviše ima u južnim krajevima, a zaraženi psi su izvor infekcije za ljude.

Lišmaniji su potrebna dva domaćina kako bi kompletirala svoj životni ciklus. Kada komarac siše krv psa (ili čovjeka) nametnik u obliku promastigota ulazi u krv domaćina. U fazi promastigota lišmanija je duguljasta i ima dugu nit na jednom kraju.

Nakon ulaska parazita u organizam aktiviraju se obrambene stanice domaćina, fagociti, koji "pojedu" nametnika. U ovoj fazi nametnik gubi nit i poprima okruglasti oblik i nalazi se unutar spomenutih obrambenih stanica gdje se razmnožava. Ovaj oblik parazita nazivamo amastigot.

Dijagnostika se radi tako da se u aspiratu limfnih čvorova potraže upravo amastigoti unutar fagocita. Daljnji razvoj bolesti ovisi o imunološkom statusu organizma. Kod nekih pasa paraziti se prošire samo do lokalnog limfnog čvora i ne razvije se bolest, dok kod drugih dolazi do razmnožavanja parazita, pucanja stjenke fagocita i širenja parazita u sva limfatična tkiva.

Kada komarci sišu krv oboljelog psa, oni usišu i amastigote lišmanije koja se u tijelu komarca preobrazi u infektivni oblik promastigot i tako je životni krug nametnika kompletan.

Inkubacija kod ove bolesti može biti trajati više mjeseci i godina. Klinički znakovi su vrlo raznoliki, što znatno otežava prepoznavanje pa tako i dijagnostiku lišmanioze.

Najčešći simptomi su povećani limfni čvorovi i slezena te promjene koje nastaju na koži. Osim toga dolazi do mršavljenja, gubljenja mišićne mase te nerijetko do promjena na očima bolesnog psa. Pri sumnji na ovu bolest psu vadimo krv i obavljamo serološke pretrage ili radimo punkciju limfnog čvora te pokušamo pronaći uzročnika.

Liječenje je vrlo dugotrajno, ponekad i doživotno jer iako dođe do kliničkog poboljšanja, pri prekidu terapije može doći do ponovnog razmnožavanja nametnika i razvoja bolesti.

Najveći problem je u tome što su i asimptomatične životinje rezervoar lišmanije. Kako bi zaštitili sebe i psa, potrebno je koristiti sredstva koja djeluju tako da odbijaju komarce (ne samo buhe i krpelje), osobito ako živite ili putujete u one dijelove države u kojima je ovo oboljenje učestalo.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com