Klasična klinička slika psa oboljelog od EPI-ja je: pas koji mršavi unatoč povećanom apetitu. Apetit je toliko povećan da je bolestan pas stalno gladan pa vlasnici obično navode da skače na stol, kopa po kantama za smeće i slično

bolesti-gusterace

EPI - egzokrina pankreasna insuficijencija (pankreas ili gušterača) je bolest kod koje dolazi do progresivnog gubljenja funkcije acinarnih pankreasnih stanica koje normalno proizvode enzime neophodne za probavu hranjivih tvari. Jedan od uzroka je acinarna atrofija kojoj ne znamo točan uzrok, a najčešće je viđamo kod njemačkih ovčara.

EPI može nastati i kao posljedica pankreatitisa, upalnog procesa u samoj žlijezdi, a poznata je i urođena EPI. Urođena EPI obično se javlja skupa s dijabetes melitusom već kod vrlo mladih pasa. Klasična klinička slika psa oboljelog od egzokrine insuficijencije pankreasa je: pas koji mršavi unatoč povećanom apetitu. Apetit je toliko povećan da je bolestan pas stalno gladan pa vlasnici obično navode da skače na stol, što prije nije radio, kopa po kantama za smeće i slično. Obično je prisutan proljev koji traje tjednima pa i mjesecima. Stolica je potpuno tekuća ili poluformirana, obilna.

Ponekad je proljev eksplozivan. Većina bolesnih pasa u vrijeme postavljanja dijagnoze je jako mršavo i očito je gubljenje mišićne mase, a uopće nemaju masnog tkiva. Ovi simptomi mogu biti varijabilni tako da se ponekad javlja povraćanje, izrazito stvaranje plinova u crijevima, specifičan miris kože i slično.

Štene koje boluje od EPI-ja već u dobi od 2 mjeseca kada iz legla odlazi novom vlasniku, definitivno je ozbiljno bolesno i to vam ne može promaknuti. Osim acinarne atrofije, postoji i reverzibilna EPI kod mladih pasa pa je moguće da štene boluje od reverzibilnog oblika bolesti i da će potpuno ozdraviti.

Dijagnostika ovog oboljenja nije uvijek jednostavna. Potrebni su određeni testovi koji se rade iz krvi, te neka testiranja izmeta. Pri liječenju, koje je najčešće doživotno, potrebno je jako paziti na dijetnu prehranu, a uz hranu se dodaju posebni lijekovi kojima pokušamo nadomjestiti nedostatak enzima koje bi pankreas trebao proizvoditi.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com