Osnovna pravila ponašanja

osnovna-pravila-ponasanja
Učenje uz nagrađivanje hranom

Učenje i nagrađivanje hranom nije najbolji način učenja i nije prirodan. Ponašanje unutar čopora u prirodi se ne nagrađuje hranom, pa tako ni majka ne nagrađuje štence.
Hranom se ne povećava koncentracija štenca na izraz lica i oči vlasnika, štene će reagirati mehanički na ruku i džep s hranom.
Trening i učenje bez hrane pojačava dominantan položaj vlasnika nad psom, a hvaljenje pojačava njegovo zadovoljstvo nad izvršenjem naredbe.
Učenje uz hranu primjenjivati samo kod posebnih vježbi ( na pr. poziva) i kod kompleksnijeg školovanja. Učenje pojedinih postupaka bolje je vršiti uz igru. Nagrada za ispravno očekivanu radnju je igra svlasnikom uz natezanje platnene kobasice ili loptice.

Žvaknje i destrukcija predmeta
Štene kome se ne dozvoljava grickanje i žvakanje predmeta neće imati problema s uništavanjem imovine i namještaja u prostoru. U početku štene mora biti pod stalnim nadzorom vlasnika i naučiti što je nedopustivo. Štene mora naučiti značenje riječi NE.

Prosjačenje za hranu
Prosjačenje je obično krivnja vlasnika koji uživa nuditi hranu iz svog tanjura i sa kuhinjskog stola. To dovodi do neumornog lajanja, skakanja na stol i dosađivanja dok štene ne dobije hranu. Nikad ne treba štenetu nuditi ljudsku hranu izvan njegovog obroka. Štenetu davati hranu samo iz pasje posudice u točno određenim obrocima i za to na točno odabranom mjestu u prostoriji. To će spriječiti prosjačenje i sve probleme vezane uz to. Ukoliko štene moli treba ga ignorirati i na kraju će štene odustati.
Jednom dati hranu i ne držati se navedenog ponašanja, znači dati štenetu do znanja da će prosjačenje ponekad i uspjeti, pa će štenac ponovno uporno prosjačiti.
Eventualno davanje komadića hrane može se dati štenetu kao nagradu jedino kod izvršene naredbe ali nikako tokom jela i za stolom. Poželjno je da nagrada bude iz pasjeg programa prehrane od kvalitetnih proizvođača.

Režanje preko hrane
Štenetu ne treba dozvoliti režanje preko hrane, u trenucima približavanja ruke k posudi s hranom, pogotovo ako su dijeca u kućanstvu.
Štene mora imati povjerenje u vlasnika i tokom hranjenja. Potrebno je sjesti na pod, držati posudicu s hranom i pozvati štene. Štene treba hvaliti i gladiti tokom jela kako ne bi imao potrebu braniti hranu. Kod obroka mjenjati članove obitelji na način da svatko hrani štene u određeno doba dana. Takva vježba ne znači davanje hrane iz ruku jer bi se štene moglo naviknuti da jede samo iz ruke. Hranjenje treba kombinirati sa samostalnim jedenjem i ograničenim ometanjem jedenja s hvalom i maženjem.
Ako štene nastoji i dalje režati ili se postaviti u obrambeni stav, potrebno je štene odvoiti od hrane i ukoriti, a tek kad se smiri vratiti hrani. Ukoliko opet reži ponoviti odvraćanje od hrane. Taj postupak potrebno je izvoditi dok je štene malo.
Za starije štene, vlasnik bi trebao stajati u blizini jela, a štene držati na povodniku. U trenutku režanja izriče se zabrana NE i čvrsto se povlači psa od jela. Radnju ponavljati tokom svakog režanja. Nakon par dana držati posudu s jelom u krilu, a pas mora mirno jesti. Poželjno je i tokom jela, kod psa koji ne reži, dodavati hranu u posudu i mješati s rukom tokom jela, kako bi se učvrstilo ispravno ponašanje i povjerenje u vlasnika.
Nakon tih vježbi bez režanja pokušati sa grickalicama i oduzimanje iz gubice nakon nekog vremena žvakanja uz komandu PUSTI. Kad se komad uzme od psa nakon par sekundi, kad pas mirno sjed,i ponovno se isti komad daje psu da mirno do kraja pojede. Pas kod te vježbe mora biti na povodniku.

Skakanje na vlasnika i goste
Štene se mora naučiti da se ne dozvoljava naskakivanje na vlasnika ili druge osobe.
Štene ne poticati da se proteže prema vlasniku, već se vlasnik mora spustiti na najmanju visinu čučnjem, poticati psa da sjedi i onda ga rukom maziti i pozdraviti. Kada dolaze posjetitelji štene treba biti na vodilici i mirno sjediti pored vratiju. Gostima bi trebao biti dozvoljen ulazak, a oni bi kod ulaženja moraju ignorirati štene. Kad se gosti raskomote i sjednu, dovesti štene do svakog gosta i tražiti od šteneta da sjedne i tek tada mogu gosti pomaziti štene na način da mu prethodno daju da onjuši ruku i zatim ga laganim podizanjem ruku pogladiti.

Ukoliko je štene savladalo i prihvatilo uobičajne norme ponašanja možemo krenuti u osnovnu obuku komandi i ispravno vođenje na povodniku.

Uzgajivačnica njemačkih ovčara i školovanje pasa KRAS GOTNIK
Marijan Gombač
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.krasgotnik.com