Odgoj i školovanje
naredba-pored
KOMANDA „PORED"
Vježba 1.

Usvajanjem osnovnih pravila edukacije krenimo na prvu komandu "PORED"
Komandu „UZ" koristiti ćemo kasnije kod postavljanja psa u osnovni položaj.

Šetnja s štenetom trebala bi biti zadovoljstvo za vlasnika kako i za štene. Štene treba hodati uz lijevu nogu bez potezanja napred, nazad ili povlačenja bočno.
Kako tu vježbu pravilno naučiti?
Vježbu treba izvoditi na mirnom mjestu bez iznenađenja i ostalih faktora uzbuđivanja i odvlačenja pažnje. Poželjno je da u prvim danima vježbanja teren bude poznat štenetu.
Normalnim korakom hodamo i u lijevoj ruci držimo povodnik. U trenutku kad štene počne vući povodnik zaustavljamo se i čekamo da štene sjedne, te na taj način olabavi povodnik Ukoliko je povodnik zategnut lagano ga povlačimo kako bi štene sjelo u položaju gdje povodnik nije zategnut. Štene sjeda bez da izgovorimo komandu „SJEDI".
Komandu „SJEDI" koristiti ćemo u kasnijim vježbama kod položaja psa u sjedećem položaju i kod udaljavanju od psa.
Nakon što je sjeo nastavimo hodati uz prethodno izrečenu komandu PORED. Ukoliko pas ponovno vuče zaustavljamo se bez da ga gledamo i čekamo da zauzme mjesto bez natezanja i tek tada opet krenemo nakon izrečene komande PORED.
Ukoliko to vršimo korektno i s ponavljanjem, pas će ubrzo shvatiti, ukoliko ne ide uz nogu i s opuštenim povodnikom, da hodom uz potezanje povodnika neće nikud stići.

Kod provođenja te vježbe treba imati na umu pravilo:
- Kad vježbanja ne žurimo, jer imamo dovoljno vremena na raspolaganju za vježbu
- Kretanje započeti s uvjek lijevom nogom, jer pas tokom šetnje s lijeve strane vodiča prati lijevu nogu.

Tu komandu praćenja moguće je izvoditi na nekoliko drugih načina koji su također efikasni, pa ćemo nabrojiti samo dva najčešća:

- Hodanje s povodnikom i okovratnikom u obliku davilice i povlačenjem vršiti korekciju hoda. Takav način vježbe se preporuča s mladim psima od 6mj. starosti. S mlađim psima treba biti pažljiv i imati mjeru prilikom povlaćenja. Vježba se izvodi kao druga vježba, nakon naučene prve vježbe „sjedi- kod zaustavljanja, gdje pas bez izdavanja komande samoinicjativno sjeda prilikom zaustavljanja vodiča. Početak hoda vodič vrši lijevom nogom i praćenje uz nogu vrši se bez komande. Time se povećava koncentracija psa na vodiča i njegove namjere.

Posebnu pažnju treba imati prilikom postavljanja lančanog okovratnika (davilice - lančić s dvije veće alke na krajevima) kako ne bi bila stalno zategnuta. Provućeni dio lančića prema povodniku treba ići s gornje lijeve strane vrata. Ukoliko je obrnuto postavljen prilikom potezanja lančić se steže i kod spuštanja povodnika se ne opušta. S tako postavljenom davilicom nije moguća obuka, jer pas ne razlikuje stanje okovratnika i ne povezuje ga s dobro ili loše učinjenom radnjom. Riječ davilica je loše odabrana, jer se psa prilikom vježbe ne davi već samo stvara osjećaj nelagode kod nepravilne radnje.)
- Hodanje na dužem povodniku bez obzira na položaj šteneta i neometano laganim korakom hodati po liniji kvadrata stranica cca 5x5. Štene će shvatiti kako je najudobnije hodati uz vodiča, a vodič sukladno naučenom skraćuje povodnik.

Marijan Gombač
Uzgajivačnica njemačkih ovčara KRAS GOTNIK
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.krasgotnik.com